Azijske berze u porastu šesti dan, dolar stabilan

Azijske berze u porastu šesti dan, dolar stabilan

Na azijskim berzama u ponedjeljak su cijene dionica porasle šesti dan zaredom, zahvaljujući bržem nego što se očekivalo rastu kineske ekonomije i uvjerenju ulagača da američki FED neće žuriti sa zatezanjem monetarne politike.

Berzanski indeksi u Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu su bili oko 07:30 sati u plusu između 0,1 i 0,6 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Singapuru oslabile za 0,1 posto.

U Japanu se danas zbog praznika ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 07:30 sati bio u plusu 0,4 posto, dostigavši novi najviši nivo od maja 2015. godine.

Rast tog indeksa šesti dan zaredom zahvaljuje se izvještaju prema kojem je kineska ekonomija u drugom tromjesečju porasla za 6,9 posto na godišnjem nivou, isto kao u prethodnom kvartalu i više od očekivanja analitičara od 6,8 posto.

Ulagače je posebno ohrabrio snažan rast domaće potrošnje, izvoza i industrijske proizvodnje, pa su i berzanski indeksi u Šangaju smanjili jutrošnje gubitke izazvane strahovanjima ulagača da kineske vlasti nameravaju dodatno stegnuti ekonomske politike.

Dobro raspoloženje na azijskim berzama zahvaljuje se i novim rekordima Dow Jones i S&P 500 indeksa u petak na Wall Streetu, nakon što su slabiji nego što se očekivalo podaci o potrošnji i inflaciji u SAD-u odagnali strah od preuranjenog stezanja monetarne politike američke centralne banke.

Zvaničnici FED-a poručuju da ostaju pri svojim planovima o zaoštravanju politika, no i da to zavisi o budućim ekonomskim pokazateljima.

Nakon što je u petak objavljeno da je stopa inflacije u SAD-u u junu ostala nepromijenjena, a da je promet u trgovini na malo oslabio drugi mjesec zaredom, trgovci na tržištu novca procjenjuju da izgledi za novo povećanje kamata FED-a u decembru iznose samo 43 posto, dok su prije tih podataka iznosili 55 posto.

Pozitivno na tržišta utječe i rast cijena nafte. Prošle nedjelje cijena barela je na američkom tržištu porasla za više od 5 posto, a jutros daljih 0,2 posto, na 46,65 dolara.

Na londonskom tržištu barel je jutros poskupio za 0,3 posto, na 49,05 dolara, nakon što mu je prošle nedjelje cijena skočila za 4,7 posto.

Na valutnim tržištima dolar se stabilizovao nakon oštrog pada u petak izazvanog slabijim nego što se očekivalo ekonomskim pokazateljima.

“Ekonomski pokazatelji su izazvali u petak prodaju dolara. Kako su izgledi za povećanje kamata FED-a manji od 50 posto, dolar bi mogao ostati pod pritiskom”, kaže Stephen Innes, trgovac u firmi OANDA.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, stagnira jutros oko 95,17 bodova, nakon što je u petak izgubio 0,6 posto i skliznuo na nedaleko najniže nivoe od septembra prošle godine.

Kurs dolara je prema japanskoj valuti porastao jutros za 0,1 posto, na 112,60 jena.

Američka valuta je blago ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1460 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1470 dolara.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci