Azijska tržišta: Podatak o kineskom izvozu podigao indekse

Azijska tržišta: Podatak o kineskom izvozu podigao indekse

Azijska su tržišta danas zaključila u plusu, a investitore je oraspoložio podatak o snažnom kiineskom rastu izvoza u februaru.

MSCI Asia Pacific Index porastao je za 0,9 posto.

Kineski je izvoz u februaru na godišnjem nivou skočio gotovo 45 posto, znatno iznad očekivanja. Djelomično se to može pripisati terminu kineske nove godine, a i ovaj podatak sigurno će izazvati rast tenzija s američkom administracijom. Shanghai Composite Index zato je porastao za 0,3 posto dok je honkoški Hang Seng podignut za 1,5 posto te je bio najveći regionalni dobitnik.

Nikkei 225 porastao je blagih 0,1 posto dok je australski S&P/ASX200 ojačao za 0,7 posto.

Prekjučer je podsjetimo ulagače uznemirila ostavka Garya Cohna, direktora Nacionalnog ekonomskog savjeta, koji slovi za najvećeg protivnika protekcionističkih snaga u Trumpovoj vladi. Neočekivana ostavka Cohna u utorak navečer izazvala je na tržištu strahovanja od izbijanja trgovinskih ratova, s obzirom da je Cohn zagovornik slobodne trgovine, a da njegova ostavka pokazuje da je izgubio bitku s protekcionističkim snagama.

Unatoč pozivima vodećih republikanaca u američkom Kongresu da odbaci planove o uvođenju carina na čelik i aluminij, Trump ne odustaje, no čini se da su moguće promjene u planovima.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci