Azijska tržišta: Peti uzastopni rast indeksa

Azijska tržišta: Peti uzastopni rast indeksa

Na azijskim berzama u petak su cijene dionica porasle peti dan zaredom jer se ulagači nadaju dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je oko 07:30 sati bio u plusu za 0,2 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji ojačale između 0,1 i 0,3 posto.

U Šangaju su pale za 0,3 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,30 sati u plusu 0,2 posto, dosegnuvši novi najviši nivo od maja 2015. godine. Od početka sedmice taj indeks je na dobitku od 3,3 posto.

Dobro raspoloženje na azijskim berzama zahvaljuje se jučerašnjem nastavku blagog rasta Wall Streeta, pri čemu je Dow Jones indeks dosegao novi rekordan nivo.

Ulagači se nadaju da će predstojeća sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija opravdati rast cijena dionica posljednjih mjeseci i možda podržati daljnji uspon tržišta.

Na početku sezone objava poslovnih izvještaja analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za 7,8 posto u odnosu na isti period.

“Sezona poslovnih izvještaja na Wall Streetu vjerovatno će biti ključni pokretač tržišta idućih sedmica”, kaže Ric Spooner, analitičar u kompaniji CMC Markets.

Pozitivno na tržišta utječe i rast cijena nafte. Doduše, jutros je na američkom tržištu cijena barela skliznula za 0,2 posto, na 45,95 dolara, no od početka sedmice na dobitku je gotovo 4 posto.

Na londonskom tržištu barel je jutros pojeftinio za 0,1 posto, na 48,35 dolara, dok je od početka sedmice poskupio za 3,3 posto.

Na valutnim tržištima dolar je stabilan nakon posljednjih poruka predsjednice američke centralne banke Janet Yellen.

U njezinom polugodišnjem izvještaju u Kongresu o monetarnoj politici Yellen je najavila daljnje povećanje ključnih kamatnih stopa i smanjenje nagomilane bilanse FED-a, no istakla je da će to biti postepeno, ovisno o kretanju ekonomskih pokazatelja.

“Yellen je dala ulagačima u dolar nadu u poboljšanje situacije u privredi, no kada se sve sagleda, ulagači su skeptični u vezi toga kakvi će biti makroekonomski pokazatelji”, kaže Kathy Lien, direktorica u kompaniji BK Asset Management.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 95,73 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 95,60 bodova. Od početka sedmice na gubitku je 0,3 posto.

Kurs dolara prema japanskoj valuti je porastao jutros na 113,40 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 112,95 jena. Od početka sedmice na gubitku je oko 0,4 posto.

Jutros je američka valuta ponešto ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,1435 na 1,1410 dolara. Na sedmičnom nivou cijena eura je prema dolaru gotovo nepromijenjena.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci