Azijska tržišta: Pad indeksa, brine američka porezna reforma

Azijska tržišta: Pad indeksa, brine američka porezna reforma

Azijski indeksi bilježe pad na kraju sedmice zbog zabrinutosti u vezi sa američkom poreznom reformom.

MSCI Asia Pacific Index je oslabio pola postotka, no na putu je sedmičnog rasta od 0,7 posto.

Kinesko tržište je bilo u minusu. Shanghai Composite Index je srezan za 0,9 posto dok je blu-echip CSI300 Index pao za 1 posto.

Nikkei 225 je oslabio za 0,1 posto, unatoč svježim signalima o dobrom ekonomskom stanju Japana. Poslovno povjerenje velikih japanskih proizvođača je poraslo peti uzastopni kvartal i doseglo najviši nivo u jedanaest godina, pokazuje objavljeno istraživanje japanske centralne banke.

Na valutnim tržištima dolarov indeks je podignut za 0,1 posto, na 93,606, no na sedmičnom nivou bilježi pad od 0,3 posto.

Premda su u srijedu republikanski zastupnici u Kongresu objavili kako su Zastupnički dom i Senat postigli dogovor o zajedničkom prijedlogu poreznih promjena, jučer su dva republikanska zastupnika poručila da neće podržati zakon bez određenih izmjena.

Predložena porezna reforma, kojom bi se, među ostalim, smanjila porezna stopa na dohodak imućnijih građana, dok bi porezna stopa kompanijama bila smanjena s 35 na 21 posto, ionako je na meti kritičara koji tvrde da ide u prilog biznisu i imućnijim građanima.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci