Azijska tržišta: Oprezna trgovina, stagnacija indeksa

Azijska tržišta: Oprezna trgovina, stagnacija indeksa

Na azijskim se berzama u petak trguje mirno, a cijene se dionica kreću oko najviših nivoa u 10 godina, osim što su u Šangaju oštro pale zbog novih mjera vlasti usmjerenih na zauzdavanje finansijskih rizika.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u minusu 0,3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji i Šangaju skliznule između 0,1 i 0,9 posto.

Berzovni indeksi u Singapuru i Hong Kongu blago su porasli, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,00 sati stagnirao na jučerašnjim nivoima, najvišim u 10 godina, pa je na putu sedmičnog dobitka od 1,4 posto.

Na većini azijskih berzi jutros se trguje mirno jer nema smjernica s Wall Streeta, gdje se jučer zbog praznika nije radilo, i jer nema značajnijih vijesti koje bi pokrenule tržišta.

Najviše su, gotovo za 1 posto, pale cijene dionica u Šangaju i zaronile na najniže nivoe u tri mjeseca, što je posljedica novih mjera vlasti za zauzdavanje kreditiranja mikro poduzeća i zaoštravanja regulacije u sektoru upravljanja imovinom.

“Tržište je pogođeno zbog zabrinutosti ulagača u vezi potražnje, no nema zabrinutosti u vezi ekonomskih fundamenata”, kaže Naoki Tashiro, predsjednik u kompaniji TS China Research.

Cijena je nafte, na američkom tržištu porasla jer je zatvoren Keystone naftovod, glavni naftovod iz Kanade prema SAD-u. Tako je cijena barela jutros skočila za 0,6 posto, na 58,58 dolara, najviši nivo od jula 2015. godine.

Na londonskom je tržištu, cijena barela oslabila za 0,3 posto, na 63,35 dolara.

A na valutnim se tržištima dolar dolar stabilizirao prema jenu nakon dva dana pada. Njegov se kurs kreće oko 111,30 jena, nakon što je jučer skliznuo na 111,07 jena, najniži nivo u gotovo dva mjeseca.

U odnosu na europsku valutu, dolar je, oslabio, pa je cijena eura dosegnula 1,1850 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1825 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je jutros za 0,1 posto, na 93,15 bodova, pa je od početka sedmice na gubitku 0,5 posto.

Pritisak na dolar posljedica je špekulacija da će američka centralna banka Fed zbog niske inflacije u SAD-u iduće godine usporiti tempo povećanja kamata.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci