Azijska tržišta: Novi rekordi, investitori optimistični

Azijska tržišta: Novi rekordi, investitori optimistični

Na azijskim berzama u utorak su cijene dionica dosegle nove rekordne nivoe jer su ulagači optimistični u vezi sa rastom najvećih svjetskih ekonomija i zarada kompanija, dok se tečaj eura prema dolaru i dalje kreće na najvišim nivoima u tri godine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 06:30 sati na dobitku 0,4 posto, pa je dosegao novi najviši nivo u historiji.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao za 0,7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Singapuru i Hong Kongu porasle između 0,3 i 1,3 posto. Samo su u Australiji pale, za oko 0,2 posto.

Pad australskog indeksa posljedica je slabosti cijena željezne rude u Kini zbog tamošnjih visokih nivoa zaliha. Zbog toga su pod pritiskom dionice australskih rudarskih divova BHP Billitona i Rio Tinta, koje su pojeftinile za više od 1 posto.

Premda se jučer na Wall Streetu zbog praznika nije radilo, pa ulagači nemaju usmjerenje s najveće svjetske berze, na tržištima vlada dobro raspoloženje jer najveće svjetske ekonomije stabilno rastu, dok je sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata dobro počela.

Podršku tržištima pružaju i visoke cijene nafte koje se kreću na najvišim nivoima od decembra 2014. godine.

Doduše, jutros je cijena barela na londonskom tržištu oslabila za 0,3 posto, na 70,05 dolara, no na američkom tržištu barel je pokupio za 20-ak centi, na 64,55 dolara.

Na valutnim tržištima tečaj eura se prema dolaru i dalje kreće na najvišim nivoima u tri godine. Jutros iznosi oko 1,2260 dolara, dok je jučer u ovo doba bio na 1,2220 dolara.

Jačanje eura zahvaljuje se snažnom rastu eurozone, zbog čega se očekuje da će Europska centralna banka (ECB) uskoro najaviti postupno ukidanje poticajnih mjera.

I dok je prema euru oslabila, američka valuta je blago ojačala u odnosu na japansku, pa se cijena dolara kreće oko 110,95 jena, dok je jučer u ovo doba iznosila 110,75 jena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros na 90,54 boda, nedaleko od najnižeg nivoa od decembra 2014. godine, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,80 bodova.

“Problemi za dolar su počeli prošle sedmice kada su ulagači počeli prodavati američku valutu zbog očekivanja da bi japanska centralna banka uskoro mogla početi smanjivati poticajne monetarne mjere. To se potom nastavilo jer bi i ECB uskoro mogla ukinuti poticajne mjere, a sve to pokazuje koliko su finansijska tržišta osjetljiva na signale iz centralnih banaka”, kaže Mitsuo Imaizumi, strateg u kompaniji Daiwa Securities.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci