Azijska tržišta: Kapital se zbog jačanja dolara seli u SAD

Azijska tržišta: Kapital se zbog jačanja dolara seli u SAD

Na azijskim tržištima investitori su oprezni jer snažan dolar narušava potražnju za imovinom na tržištima u razvoju, dok visoke cijene nafte izazivaju strahovanja od inflacije i ubrzanja tempa povećanja kamata američkog FED-a.

MSCI Asia Pacific Index je blago porastao, ali je još uvijek prilično daleko od historijskog vrhunca ostvarenog u januaru.

Nikkei 225 je bio praktički bez promjena, dok je australski indeks pao za 0,9 posto. Kineski bluechip indeks CSI300 je oslabio za 0,7 posto.

Likvidnost je bila relativno slaba zbog blagdana u Južnoj Koreji i Hong Kongu.

Analitičari kažu da posljednjih dana vidimo odliv kapitala s tržišta u razvoju prema SAD-u zbog jačanja dolara. To je pomalo i uplašilo investitore pa apetit za rizikom baš i nije velik.

S druge strane, ulagače su potaknule poruke iz Washingtona i Pekinga da su trgovinski pregovori tokom vikenda napredovali i da je dogovoreno da se prestane prijetiti uvođenjem carina.

Ministar finansija SAD-a Steven Mnuchin je poručio da je trgovinski rat između SAD-a i Kine ‘na čekanju’, nakon što je postignut dogovor o okviru daljnjih pregovora o trgovinskim neravnotežama između dvaju najvećih svjetskih ekonomija.

Kineski državni mediji su objavili da su trgovinske napetosti znatno ublažene i da su postavljeni temelji za ‘win-win’ poslovnu saradnju.

bankar.me

O autoru

Srodni članci