Azijska tržišta: Indeksi porasli zbog dobrih kineskih podataka

Azijska tržišta: Indeksi porasli zbog dobrih kineskih podataka

Na azijskim berzama u srijedu su cijene dionica porasle, zahvaljujući dobrim privrednim pokazateljima iz Kine, dok je dolar i dalje pod pritiskom jer ulagači vjeruju da američki FED neće žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je oko 07:30 sati bio u plusu 0,05 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,1 i 0,8 posto.

U Južnoj Koreji su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 07:30 sati bio u plusu 0,4 posto.

Rast tog indeksa se ponajviše zahvaljuje dobrim podacima iz Kine koji pokazuju da se rast drugog po veličini svjetske privrede stabilizovao nakon dužeg perioda usporavanja.

Zahvaljujući tome, jutros su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu porasle za oko 0,8 posto.

Pozitivno na tržišta utječe i rast cijena sirovina jer se ulagači nadaju da će rastom kineske ekonomije porasti i potražnja za sirovinama.

S druge strane, cijene nafte su pale, nakon jučer objavljenih podataka o rastu zaliha u SAD-u. Uz to, OPEC je ponešto povećao proizvodnju, pa se ulagači plaše da će ponuda ostati znatno veća od potražnje, što će negativno utjecati na cijene nafte.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu pala za 18 centi, na 46,20 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio za 17 centi, na 48,65 dolara.

Na valutnim tržištima dolar je i dalje pod pritiskom jer ulagači vjeruju da FED neće ostati pri svojim planovima o daljnjem povećanju kamatnih stopa, s obzirom na to da se rast privrede i inflacije, mimo očekivanja FED-a, ne ubrzava.

Zbog toga su prinosi na američke 10-godišnje obveznice skliznuli na 2,27 posto, pa su sada za 12 baznih bodova niži nego prije sedam dana, a to je, ipak, pritisnulo američku valutu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 94,69 bodova, nedaleko najnižeg nivoa od septembra prošle godine, dok je jučer u ovo doba iznosio 94,77 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti jutros skliznuo s jučerašnjih 112,20 na 112,00 jena.

Američka valuta je oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla na 1,1550 dolara, blizu najvišeg nivoa od maja 2016. godine, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1530 dolara.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci