Azijska tržišta: Indeksi pali, razočarali kineski podaci

Azijska tržišta: Indeksi pali, razočarali kineski podaci

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno jer su ulagače zabrinuli slabiji nego što se očekivalo ekonomski pokazatelji iz Kine, dok je dolar stabilan.

MSCI Asia Pacific Index je oslabio za 0,2 posto, što je njegov treći uzastopni pad.

Nikkei 225 je prekinuo četverodnevni negativni niz i porastao je za 0,4 posto.

Kineska maloprodaja je porasla u oktobru za 10 posto, dok je industrijska proizvodnja porasla za 6,2 posto. Oba podatka su bila ispod očekivanja analitičara i pogodila su vrijednost australskog dolara. Ovi podaci su pogodili i kinesko tržište kapitala pa je indeks CSI300 srezan za 0,4 posto.

Investitore i dalje brinu zbog neizvjesnosti u vezi sa poreznom reformom, s obzirom na to da republikanci u Zastupničkom domu i Senatu imaju različite prijedloge zakona. Prema prijedlogu Senata, smanjenje poreza za kompanije s 35 na 20 posto bi se odgodilo za godinu dana, a predlaže se, također, povećanje poreza za neke iz srednjeg sloja Amerikanaca. Republikanci u Zastupničkom domu predlažu smanjenje porezne stope kompanijama s 35 na 20 posto odmah, no predlažu i ukidanje nekih popularnih poreznih olakšica, što je izazvalo protivljenje mnogih interesnih grupa. Zasad nema mnogo naznaka kompromisa između Senata i Zastupničkog doma.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci