Azijska tržišta: Indeksi pali, nepoznata sudbina porezne reforme u SAD-u

Azijska tržišta: Indeksi pali, nepoznata sudbina porezne reforme u SAD-u

Na azijskim berzama u ponedjeljak su cijene dionica pale, prateći pad indeksa na Wall Streetu, zbog neizvjesnosti u vezi sa poreznom reformom u SAD-u, dok je dolar stabilan.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je oko 07:00 sati bio u minusu za 0,6 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,2 i 0,3 posto.

Berzanski indeksi u Singapuru, Šangaju i Hong Kongu su porasli između 0,1 i 0,3 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 07,00 sati bio na gubitku 0,3 posto.

Prošle sedmice cijene dionica na Wall Streetu su pale, po prvi put nakon osam sedmica rasta, što je posljedica neizvjesnosti oko toga što će na kraju sadržavati porezna reforma, s obzirom na to da republikanci u Zastupničkom domu i Senatu imaju različite prijedloge zakona.

Prema prijedlogu Senata, smanjenje poreza za kompanije s 35 na 20 posto odgodilo bi se za godinu dana, na male poduzetnike primjenjivali bi se porezni odbici, a ne posebna stopa, a predlaže se, također, povećanje poreza za neke iz srednjeg sloja Amerikanaca.

Republikanci u Zastupničkom domu predlažu smanjenje porezne stope kompanijama s 35 na 20 posto i poreza građanima, no predlažu i ukidanje nekih popularnih poreznih olakšica, što je izazvalo protivljenje mnogih interesnih grupe. Zasad nema mnogo naznaka kompromisa između Senata i Zastupničkog doma.

“Sve oči su uprte u to što će Senat i Zastupnički dom učiniti u vezi sa njihovim prijedlozima zakona. Uopće ne iznenađuje što se razvila rasprava, no to je, ipak, uteg po tržišta”, kaže Nobuhiko Kuramochi, strateg u kompaniji Mizuho Securities.

Od kada je Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a, američki S&P 500 indeks je porastao oko 21 posto, djelomično zahvaljujući i Trumpovom obećanju da će drastično smanjiti poreze. Zbog toga se ulagači plaše da bi neuspjeh porezne reforme mogao izazvati korekciju cijena dionica.

Podršku tržištima pružaju visoke cijene nafte koje se kreću na najvišim nivoima od polovine 2015. godine.

Jutros je na londonskom tržištu cijena barela porasla za 0,2 posto, na 63,63 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio za 0,25 posto, na 56,68 dolara.

Na valutnim tržištima dolar je stabilan nakon što je prošle sedmice oslabio zbog neizvjesnosti u vezi sa poreznom reformom u SAD-u.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 94,53 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 94,37 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao na 113,55 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 113,50 jena.

Američka valuta je blago ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula s 1,1665 na 1,1655 dolara.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci