Azijska tržišta: Indeksi nadoknadili dio gubitaka

Azijska tržišta: Indeksi nadoknadili dio gubitaka

Na azijskim tržištima indeksi su u ponedjeljak porasli, nadoknadivši dio velikih prošlosedmičnih gubitaka, dok je dolar prema korpi valuta ponešto oslabio nakon što je prošle sedmice zabilježio najveći skok u 15 mjeseci.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 06:30 sati u plusu 0,8 posto, nakon što je prošle sedmice potonuo za 7,3 posto.

Pritom su cijene dionica na berzama u Singapuru, Hong Kongu, Šangaju i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 1,1 posto. U Australiji su blago pale, dok se na Tokijskoj berzi zbog praznika ne radi.

Nakon oštrog pada prošle sedmice, izazvanog strahovanjem ulagača od rasta inflacije i kamatnih stopa, jutros se tržišta nastoje stabilizirati i nadoknaditi gubitke.

Na Wall Streetu prošle sedmice vodeći indeksi su potonuli za više od 5 posto, što je njihov najveći sedmični gubitak u dvije godine.

No, u petak su cijene dionica na najvećoj svjetskoj berzi porasle za oko 1,4 posto, a terminski S&P 500 indeks je trenutno u plusu 0,5 posto, što najavljuje da bi i u ponedjeljak Wall Street mogao porasti, ako se u međuvremenu smjer tržišta ne preokrene.

U idućem periodu ulagači će najviše pratiti kretanje inflacije jer bi njezino jačanje mogla navesti američki FED, ali i druge najveće centralne banke u svijetu na zaoštravanje monetarne politike.

“Jačanje potražnje za radnicima poticat će rast plaća, no tehnologija, automatizacija i globalizacija su važne snage koje utječu na suprotan smjer. Ta se paradigma, smatramo, nimalo nije promijenila. Po našem mišljenju, prošlosedmični pad berzi je samo nalet na prepreku na putu, a ne i potpuna promjena smjera kretanja”, kaže Aziz Sunderji, ekonomist u Barclays banci.

Daljnji razvoj situacije na berzama ovisit će i o kretanju prinosa na obveznice jer viši prinosi štete dionicama, s obzirom na to da zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi dio investitora mogao povući dio sredstava iz dionica i kupiti obveznice.

Zbog očekivanja da će inflacija porasti početkom prošle sedmice prinos na 10-godišnje američke obveznice je dosegao 2,885 posto, najviši nivo u četiri godine, no posljednjih dana se kreće ispod tih nivoa.

Jutros se oporavljaju i cijene nafte, nakon što su prošle sedmice potonule za više od 8,5 posto i zaronile na najniže nivoe od decembra prošle godine.

Cijena barela na američkom tržištu jutros je ojačala za 55 centi, na 59,75 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio za 47 centi, na 63,25 dolara.

Na valutnim tržištima dolar je oslabio, nakon što je prošle sedmice njegova vrijednost prema korpi valuta porasla za 1,4 posto, najviše u posljednjih 15 mjeseci.

Jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo na 90,18 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 90,42 boda.

Pritom je kurs eura jutros porastao za 0,3 posto, na 1,2275 dolara, nakon što je prošle sedmice izgubio 1,8 posto.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara se stabilno kreće oko 108,70 jena, nakon što je prošle sedmice pala za 1,3 posto.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci