Azijska tržišta: Bez apetita za rizikom

Azijska tržišta: Bez apetita za rizikom

Na azijskim berzama u srijedu se trguje oprezno, pri čemu su na većini tržišta cijene dionica pale, jer ulagači ne žele riskirati uoči odluka američkog FED-a o kamatnim stopama, dok su cijene nafte pale zbog rasta zaliha u SAD-u.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 07:00 sati u minusu za 0,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao za 0,4 posto, dok su u Singapuru, Australiji, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Šangaju cijene dionica pale između 0,1 i 0,7 posto.

Jučer je u fokusu ulagača bio samit između SAD-a i Sjeverne Koreje, dok će danas najviše pažnje ulagača privući saopštenje američke centralne banke.

Danas poslijepodne završit će dvodnevna sjednica FED-a, a očekuje se da će centralna banka po drugi put od početka godine povećati ključne kamatne stope.

„Kako je to povećanje kamata gotovo sasvim uračunato u cijene dionica, u fokusu ulagača bit će mogući signali koliko puta do kraja ove godine FED još kani povećati kamate”, kaže Shuji Shirota, direktor strategije u kompaniji HSBC Securities.

Projekcije čelnika FED-a na sjednici u martu, kada su prvi put u ovoj godini povećane kamate, pokazivale su da većina njih očekuje da će na kraju godine ključna kamata iznositi 2,1 posto i tada su očekivali tri povećanja kamata.

No, s obzirom na jačanje ekonomije, ali i inflacije, mnogi analitičari smatraju da su moguća četiri povećanja cijene novca u ovoj godini.

„Ulagači su suzdržani, s obzirom na to da je počela sjednica FED-a jer nisu sigurni što će centralna banka poručiti. Ako kaže nešto previše o inflaciji, to bi moglo zabrinuti tržište”, kaže Robert Pavlik, strateg i portfelj menadžer u kompaniji SlateStone Wealth.

Uskoro bi i Europska centralna banka (ECB) mogla započeti postepeno zaoštravati monetarnu politiku, a to će pitanje, kako se očekuje, čelnici banke razmatrati na sjednici u četvrtak.

Ulagači su oprezni i zbog toga što su u fokusu ponovo i carine, s obzirom na to da je Washington ranije poručio da će do ovoga petka objaviti listu kineskih proizvoda u vrijednosti od oko 50 milijardi dolara na koje kani uvesti carine od 25 posto.

„Za azijska tržišta carine će kratkoročne predstavljati najveći razlog za zabrinutost”, kaže Yukino Yamada, strateg u Daiwa Securities.

Cijene nafte jutros su pale, nakon jučerašnje vijesti da su zalihe sirove nafte prošle sedmice u SAD-u neočekivano porasle. Cijena barela na američkom tržištu je pala za 0,5 posto, na 66,00 dolara.

Na valutnim tržištima američka valuta je ojačala. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegao je jutros 93,88 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,71 bod.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 110,20 na 110,50 jena, nedaleko najvišeg nivoa u tri sedmice.

Američka valuta je ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura pala na 1,1745 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1760 dolara.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci