Azijska tržišta: Američki optimizam podiže indekse

Azijska tržišta: Američki optimizam podiže indekse

Na azijskim tržištima indeksi su porasli drugi uzastopni dan jer je ulagače ohrabrio rast Wall Streeta, nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata američkih kompanija, pa su trgovinske napetosti trenutno u drugom planu.

MSCI Asia Pacific Index je ojačao za 0,3 posto. Nikkei 225 je ojačao za 0,4 posto, dok je australsko tržište podignuto za 0,3 posto. S druge strane, Shanghai Composite Index je pao za 0,1 posto, a Shenzen Composite je korigiran za 0,4 posto.

Razlog optimizma su dobri rezultati američkih kompanija. Od 48 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovne izvještaje, velika većina, njih 87,5 posto, ostvarila je veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za 21,4 posto u odnosu na isti lanjski period, dok su prije sedam dana očekivali rast od 20,7 posto.

Na valutnim tržištima strahovanja od intenziviranja trgovinskog rata su spustila juan na najniži nivo u četiri mjeseca u odnosu na dolar. Američka valuta se spustila s najviših nivoa u tri sedmice na koje je bila podignuta nakon govora čelnika FED-a Jeromea Powella.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci