Avdispahić: Bh. doktori nauka trebaju doprinijeti procesu društvene obnove

Avdispahić: Bh. doktori nauka trebaju doprinijeti procesu društvene obnove

Rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić kazao je danas da je na bosanskohercegovačkim doktorima nauka, ne samo da doprinesu struci već i ukupnom procesu društvene obnove, pogotovo u akademskom sektoru.

To je izjavio povodom promocije doktora nauka, kojom se, kako je rekao, zajednica alumnija Univerziteta u Sarajevu uvećava za 14 kandidata iz oblasti društvenih, humanističkih, medicinskih i tehničkih nauka.

“Pred svim našim alumnijima uvijek je velika odgovornost, a tim i veća što je viši nivo njihove stvaralačke osposobljenosti”, istakao je Avdispahić, dodajući da udio visokoobrazovanog stanovništva u populaciji BiH iznosi manje od 10 posto, ali da je ipak na njima da doprinesu procesu društvene obnove.

Mišljenja je da su karakter rata u BiH, karakter uspostavljenog mira i način na koji je sprovedena tranzicija ugrozili sistem vrijednosti te da je na doktorima Univerziteta u Sarajevu da taj sistem vrijednosti ponovo uspostave.

Dr. psiholoških nauka Sanida Šehmehmedović s Filozofskog fakulteta u Sarajevu istakla je da je današnji čin pokazatelj kulture, emancipacije i pravog sistema vrijednosti koji mladi naraštaji u BiH trebaju njegovati i zaključila da “nauka njeguje lijepu riječ, vještinu komunikacije, lijepo ophođenje s ljudima”.

Fena/H.M.

O autoru

Srodni članci