Autoput Sarajevo – Beograd gradit će Turska, BiH bez troškova

Autoput Sarajevo – Beograd gradit će Turska, BiH bez troškova

Autoput Sarajevo – Beograd neće ništa koštati Bosnu i Hercegovinu, jer će ga Turci izgraditi i kroz zaradu od autoputa vraćati kredit, kazao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović gostujući sinoć u emisiji Telering na RTRS-u.

“Mislim da smo dobar posao napravili sa dvije trase preko Tuzle i Višegrada. Bio bi to sistem izgradi, koristi i vrati. BiH njen dio puta, Srbiji njen dio, te bi bilo izgrađeno novih 350 kilometara. Turska je jako zainteresirana kao moćna država da izgradi put. Turci su prvaci svijeta u gradnji s obzirom na veličinu nacije, ali ovdje bi oni preuzeli našu radnu stranu, kredit i rizike, te bi tu autocestu koristili 20-30 godina i onda bi je vratili”, pojasnio je Izetbegović.

Kazao je kako je plan da jedan krak autoputa ide iz Sarajeva, preko Zenice, Žepča, Tuzle, Bijeljine, prema autocesti Zagreb – Beograd, dok će drugi krak autoputa ići ili preko Goražda ravnicom, ili postojećom cestom preko Rogatice i Sokoca, što je nešto skuplje.

“Taj autoput bi povezao BiH sa Sandžakom, ali i sa Kosovom, Albanijom, Makedonijom, Turskom i tako dalje”, pojasnio je Izetbegović.

U intervjuu za BHT Izetbegović je rekao da bi izgradnja autoputa Sarajevo – Beograd mogla početi krajem ove godine.

Ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko dogovorio je jučer sa ministrom saobraćaja, pomorstva i komunikacija Turske Ahmetom Arslanom da u ponedjeljak, 5. februara, predstavnici Turske dođu u našu zemlju kako bi prezentirali njihovo viđenje projekta gradnje autoputa Sarajevo – Beograd i način finansiranja izgradnje.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci