Australska vlada predviđa 20-postotni pad cijena željezne rude u svijetu u 2018.

Australska vlada predviđa 20-postotni pad cijena željezne rude u svijetu u 2018.

Australska vlada procjenjuje da će se ove godine cijene željezne rude smanjiti za petinu u odnosu na 2017. godinu, na prosječnih 51,50 dolara po toni, pod utjecajem rastuće globalne ponude i prigušenije potražnje iz najvećeg uvoznika Kine.

Procjene vlade u Canberri odudaraju od prognozi privatnih kompanija, poput banaka UBS i Citi koje očekuju da će prosječna cijena iznositi oko 64 dolara po toni, odnosno da će se zadržati na nivou prošlogodišnjeg prosjeka, s obzirom na iznenađujuću otpornost tržišta.

Iako je na spot tržištu cijena željezne rude trenutno oko 75 dolara za tonu i kliznula je ispod nivoa od 52 dolara u junu 2017. godine, analitičar za sirovine i energiju pri australskom Ministarstvu industrije, inovacija i nauke David Thurtell skreće pažnju na očekivani pad aktivnosti u kineskoj industriji čelika.

U Ministarstvu su, kako dodaje, ipak zadovoljni aktuelnim procjenama. U najnovijem pregledu za robna tržišta ovo australsko ministarstvo predviđa da će cijene nastaviti padati i iduće godine, kada bi se trebale spustiti na prosječnih svega 49 dolara po toni.

“Cijena željezne rude će oscilirati i u prvim će mjesecima 2018. budući da tržište reagira na neizvjesnost vezano za utjecaj ograničenja u zimskoj proizvodnji na potražnju za željeznom rudom”, upozorili su iz ovog ministarstva.

Niže cijene će reflektirati rastuće isporuke iz jeftinijih proizvođača i prigušeniju potražnju iz Kine, poručili su u najnovijem pregledu stanja na tržištu.

U Kini je u toku proces gašenja zastarjelih, po okoliš štetnih čeličana i indukcijskih peći kako bi se ublažila prekapacitiranost kineskog sektora čelika, podsjeća Reuters.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci