Apple priprema vlastiti uređaj za virtuelnu stvarnost

Apple priprema vlastiti uređaj za virtuelnu stvarnost

Uređaji za virtuelnu stvarnost posljednjih godina su zadobili svoju pažnju na tržištu, ali se nekako još uvijek nisu nametnuli kao tehnologija koju je prihvatila masa.

Najveći iskorak je vrlo vjerovatno napravio Facebook sa svojim Oculusom, no ni taj uređaj nije doživio masovnu proizvodnju. I dok se mnoge velike kompanije odlučuju na istraživanje i razvoj uređaja za virtuelnu stvarnost, Apple je odlučio sačekati još neko vrijeme da tehnologija sazrije.

Posljednjih mjeseci mogle su se čuti neke najave iz Applea kako su započeli s istraživanjem uređaja za virtuelnu stvarnost. Dapače, Tim Cook je u nekoliko navrata javno pohvalio tehnologiju virtuelne stvarnosti kao nešto što će obilježiti budućnost. Prošle godine su omogućili programerima razvoj aplikacija proširene stvarnosti za iPhone i iPad, što je vrlo vjerovatno samo korak ka realizaciji nekog većeg i značajnijeg projekta. Taj veliki projekat bi trebale biti naočale za virtuelnu stvarnost.

Prema podacima koji su se pojavili u javnosti, Apple planira tržište proširene stvarnosti napasti tek 2020. godine. Na tržištu bi se tada trebale pojaviti naočale za proširenu stvarnost, koje bi po mnogo čemu trebale biti iznad konkurencije. Prije svega, ideja je korisniku omogućiti 8K tehnologiju na svakom oku zasebno, što je rezolucija koja trenutno nije dostupna ni na najmodernijim televizijama. Uz same naočale uređaj bi funkcionirao tek ako bi uz njega korisnik imao dodatni uređaj u kojem će biti smješten hardver. Dakle, radit će se zapravo o dva uređaja koji će međusobno komunicirati putem brze veze.

Ipak, u Appleu su odlučili kako će ovu tehnologiju razvijati vrlo strpljivo i kako se neće žuriti. Glavnina konkurenata je ionako na tržištu već neko vrijeme, pa nema mjesta panici. Kada se prisjetimo kako je tržište pametnih satova bilo već zasićeno kada se tek Apple uključio, da bi na kraju pametni sat izdominirao tržištem. Smatraju kako tehnologija za virtuelnu stvarnost još nije dovoljno razvijena, a s obzirom na to da na tržište žele plasirati kvalitetan proizvod na Appleov uređaj za virtuelnu stvarnost morat ćemo čekati još najmanje dvije godine.

PC CHIP

 

O autoru

Srodni članci