Aplikacija očitava 2,2 miliona brojila za struju, vodu i plin

Aplikacija očitava 2,2 miliona brojila za struju, vodu i plin

Hrvatska mobilna aplikacija Unimod Collect od ove sedmice u Švicarskoj očitava 2,2 miliona brojila za struju, vodu i plin, čime pokriva trećinu tog tržišta.

Zagrebačka agencija Cinnamon je za švicarsku kompaniju Volag System razvila softver koji koristeći Bluetooth tehnologiju očitava brojila, a dosad je to pametno rješenje počelo koristiti više od 200 domaćinstava.

Dio razvoja

Iako je aplikacija razvijena za švicarsko tržište, u Cinnamonu se nadaju da će ovakva rješenja brzo pronaći put ka široj primjeni i u Hrvatskoj.

Najizazovniji dio razvoja ove aplikacije, koji je trajao godinu i po, bio je razvoj stabilne komunikacije raznih pametnih brojila koja su u upotrebi, pojasnio je Ivan Kovač, direktor agencije Cinnamon i voditelj razvoja aplikacije Unimod Collect.

Riječ je o komunikaciji između različitih naprava, brojila za struju, vodu ili plin. Sve te naprave komuniciraju različitim protokolima koje treba razumjeti te potom programirati, rekao je Kovač.

Troškovi

Unimod Collect će se koristiti paralelno na velikom broju lokacija tako da i najmanja nepravilnost u radu može prouzrokovati dodatne troškove ponovnog obilaska lokacija na kojima su instalirana brojila.

Agencija Cinnamon iza sebe ima nekoliko poznatih projekata, poput Blanketa, aplikacije za lakši odabir filmova. Njihova mobilna rješenja koristi više od deset miliona ljudi diljem svijeta.

 

Agencije/L.Đ

 

O autoru

Srodni članci