Američke prijetnje novim carinama za Kinu pogodile juan

Američke prijetnje novim carinama za Kinu pogodile juan

Kurs eura prema dolaru u srijedu nije zabilježio veće promjene na međunarodnim tržištima nakon najnovije američke prijetnje dodatnim carinama na uvoz iz Kine, ali je među najvećim gubitnicima bio kineski juan.

Euro je u takvim okolnostima jutros pao za blagih 0,1 prema dolaru, na 1,1731 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, bio je, pak, na neznatnom dobitku, na 94,201 bodu.

Jen je u azijskom trgovanju ojačao prema dolaru, no ubrzo je njegov uspon bio zaustavljen pa se dolarom jutros trgovalo po više-manje nepromijenjenom tečaju u poređenju sa završetkom trgovanja dan ranije.

Cijena dolara se zadržala tako na 111,03 jena, što znači da se kreće ispod najvišeg nivoa u sedam sedmica, od 111,355 jena, koje je nakratko dosegao u utorak.

Kineski juan je bio među najveći gubitnicima, nakon što je američki ministar trgovine Robert Lighthizer rekao da će SAD nametnuti carine od 10 posto na dodatni uvoz iz Kine u vrijednosti 200 milijardi dolara.

Juan je prema dolaru u jednom trenutku oslabio više od 0,5 posto, na 6,6918 juana za dolar, pa mu je cijena ponovo blizu najniže u 11 mjeseci prema dolaru, koliko je nakratko iznosila početkom jula.

Vijest o novim mogućim carinama dolazi samo nekoliko dana nakon što je Washington nametnuo 25-postotnu carinu na uvoz iz Kine vrijedan 34 milijardi dolara, na koje je Peking odgovorio istom mjerom na uvoz američke robe.

Na reakcije iz Kine na najnovije prijetnje Washingtona nije trebalo dugo čekati, pa su iz tamošnjeg ministarstva trgovine u srijedu poručili da su predložene američke carine u potpunosti neprihvatljive te da će Peking morati odgovoriti.

Američki predsjednik Donald Trump prošle sedmice je rekao da bi SAD u konačnici mogao nametnuti carine na uvoz kineske robe u vrijednosti većoj od 500 milijardi dolara, podsjeća Reuters.

“S obzirom na to da je Trump spominjao brojku od oko 500 milijardi dolara, najnovija prijetnja nije u potpunosti bila neočekivana. Pa ipak, tržišta će neizbježno reagirati na takve vrste udarnih vijesti”, smatra Kyosuke Suzuki, direktor odjela deviznih tržišta u banci Societe Generale.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci