Američka privredna komora protiv Trumpovih carina

Američka privredna komora protiv Trumpovih carina

Američka privredna komora u ponedjeljak je osudila predsjednika Donalda Trumpa zbog zaoštravanja globalnih trgovinskih sporova, objavivši izvještaj u kojem se tvrdi da će carine koje nameće američka Vlada i odmazde pogođenih trgovinskih partnera poput bumeranga pogoditi američku privredu.

Komora, koja je najveća nacionala lobistička skupina i tradicionalni saveznik Trumpove Republikanske stranke, ocijenila je da Bijela kuća svojim pokušajem da carinama zaštiti američku industriju i radnike riskira globalni trgovinski rat.

Pritisak republikanaca zbog šteta nastalih osvetničkim carinama

Analiza štetnih posljedica koje bi svaka država SAD-a mogla osjetiti zbog osvete trgovinskih partnera pogođenih carinama pokazuje da bi se Bijela kuća mogla naći pod pritiskom republikanaca uoči kongresnih izbora u studenome.

Primjerice, izvoz iz Teksasa u vrijednosti od četiri milijarde dolara mogao bi postati metom osvetničkih carina, saopštila je Komora, uključujući meso vrijedno 321 milion dolara, koje se svake godine izvozi u Meksiko, i stočnu hranu u vrijednosti 494 miliona dolara koja se izvozi u Kinu.

Trump je uveo carine na milijarde dolara vrijedan uvoz čelika i aluminija iz Kine, Europske unije, Kanade i drugih zemalja, a razmišlja o proširenju carinskih pristojbi i na automobilski sektor.

Komora, koja ima tri miliona članova, pohvalila je Trumpa zbog smanjenja poslovnih poreza u decembru, ali povećanje napetosti u trgovinskim odnosima sa svijetom dovelo je do raskoraka s Bijelom kućom.

Državna administracija prijeti da će potkopati ekonomski napredak koji je bilo tako teško postići, izjavio je predsjednik Komore Tom Donohue.

“Trebali bismo tražiti slobodnu i pravednu trgovinu, ali ovo jednostavno nije način za to”, dodao je.

Na pitanje novinara o izvještaju Komore, glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders odgovorila je samo kako je “predsjednik usmjeren na pomaganje u zaštiti američkih radnika i industrija i stvaranje uvjeta za fer utakmicu”.

Poslovni svijet najviše zabrinjava trgovinski rat SAD-a i Kine

Očekuje se da će Komora potrošiti milione dolara uoči izbora u novembru kako bi pomogla kandidatima koji podržavaju slobodu trgovine, imigraciju i niže poreze. Već je poduprla kandidate koji podržavaju te ciljeve tijekom republikanskih predizbora.

Biznismene i investitore možda najviše zabrinjava rastuća opasnost od trgovinskog rata između SAD-a i Kine, dvije najveće svjetske ekonomije.

SAD se pripremaju 6. jula uvesti carine u visini 34 milijarde dolara na kineske proizvode, dok Kinezi prijete odmazdom kroz uvođenje svojih carina na američke poljoprivredne proizvode i drugu robu.

Iako su Trumpa uvjeravali da se treba odreći trgovinskih prijetnji jer bi time naštetio saveznim državama koje su ga podržale na predsjedničkim izborima 2016. godine, zadnjih mjeseci on je postao još agresivniji.

U ponedjeljak je prijetio da će poduzeti mjere protiv Svjetske trgovinske organizacije, i optužujući je da dopušta iskorištavanje SAD-a u svjetskoj trgovini.

Trump je u početku izuzeo Kanadu, članice EU-a i neke druge zemlje od uvođenja carina od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij, međutim ukinuo je izuzeće prošlog mjeseca u vrijeme kada se susreo sa čelnicima skupine G7 u Quebecu.

Trump prijeti i Harley-Davidsonu

Osveta je stigla brzo. Početkom prošlog mjeseca Meksiko je uveo carine na američke proizvode u rasponu od čelika, preko svinjetine do burbona, dok je EU zaračunao namete od 25 posto na 2,8 milijardi eura uvoza iz SAD-a, uključujući traperice i motocikle Harley-Davidson.

Harley-Davidson, koji dominira američkim tržištem velikih motocikala, najavio je da će dio proizvodnje preseliti u inostranstvo kako bi izbjegao povećanje troškova za izvoz u zemlje EU-a, a Trump je osudio taj potez, tvrdeći da je to jednako predaji, i zaprijetio kaznenim porezima.

Kanada, koja je članica Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) sa SAD-om i Meksikom, 1. srpnja je uvela osvetničke mjere za 16,6 milijardi dolara američkih dobara, uključujući kahvu, kečap i viski.

Globalne dionice u ponedjeljak su pale zbog zabrinutosti investitora eskalacijom trgovinskih sporova.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci