Američka naftna industrija je imala koristi od NAFTA-e

Američka naftna industrija je imala koristi od NAFTA-e

Američka naftna industrija je imala koristi od sporazuma o slobodnoj trgovini s Kanadom i Meksikom, kazao je čelnik Američkog instituta za naftu (API), pozivajući Kabinet predsjednika Donalda Trumpa da ne dira u NAFTA-u.

Uoči novog kruga pregovora o Sporazumu o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi (NAFTA) u drugoj polovini januara u Montrealu čelnik API-ja Jack Gerard upozorava da bi bilo pogrešno mijenjati njegove odredbe u sektoru energetike.

“Gledano iz naše perspektive, energetski dio NAFTA-e dobro funkcionira”, kazao je Gerard novinarima.

Američki predsjednik je zatražio nove pregovore o NAFTA-i kako bi izborio bolje uslove za američke kompanije i potrošače.

Iz mnogih pak američkih kompanija poručuju da su američka industrija i potrošači imali koristi od postojećeg sporazuma, a Gerard naglašava njegovu ključnu ulogu u uspjehu naftne industrije.

“Najviše nas muči što u slučaju da ne uspiju postići sporazum o nekim od tih drugih dijelova sporazuma, trebali bi zadržati postojeću konstrukciju NAFTA-e kada je u pitanju energija a ne povući se iz sporazuma”, naglašava čelnik API-ja.

Trump je NAFTA-u proglasio “katastrofom”, najgorim sporazumom koji su Sjedinjene Države ikada potpisale, tvrdeći da je prouzročio američki deficit u trgovini s Meksikom od 64 milijarde dolara i gubitak bezbroj radnih mjesta.

Gerard tvrdi da je sporazum “sjajan primjer što se može postići otvorenim granicama”.

Prema vladinim podacima, američki izvoz nafte i derivata u Meksiko naglo je skočio nakon potpisivanja sporazuma, na 880 hiljada barela dnevno u 2016. godini, sa samo 124 hiljada barela prije no što je stupio na snagu.

Pregovarači su zaključili pet krugova pregovora, ali se i dalje spore oko pojedinih tema, a ove godine njihove pozicije će dodatno zakomplicirati predsjednički izbori u Meksiku i izbori za američki Kongres.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci