Amancio Ortega – modni magnat „težak“ 67 milijardi dolara

Amancio Ortega – modni magnat „težak“ 67 milijardi dolara

Amancio Ortega, vlasnik globalno poznatog modnog brenda Zare, zauzima prvo mjesto Forbesove liste najbogatijih prodavača.

Španac koji je kreirao Inditex, roditeljsku kompaniju Zare, ima bogatstvo u vrijednosti nevjerovatnih 67 milijardi dolara. To ga čini drugim najimućnijim čovjekom na svijetu koji ima „samo“ 8 milijardi dolara manje od američkog poduzetnika Billa Gatesa. Čovjek je „najdubljeg“ džepa na europskom kontinentu.

Ortega je osnovao modni brend Zaru 1975. godine sa svojom tadašnjom suprugom Rosaliom. Njegovo poslovno carstvo danas obuhvata 1.500 radnji u 70 zemalja širom svijeta.

Do sredine 80-ih Ortega je proširio svoje poslovanje na teritoriji Španije. Otvorio je svoju prvu radnju u Americi 1989. godine. Razvijao je svoj biznis – koji danas uključuje Zaru, Massimo Dutti i Pull&Bear – uz ograničeno oglašavanje šireći se agresivno uz efikasan lanac distribucije.

Daniel Piette, modni direktor Louis Vuittona, jednom je prilikom nazvao Inditex “vjerovatno najinovativnijom kompanijom”.

zara-ortega

Ortega je u periodu finansijske krize u Španiji uspio zaraditi 45 milijardi dolara od 2009. do 2014. godine kada su dionice Inditexa „prkosile“ stanju na nacionalnoj berzi. Povukao se sa pozicije predsjednika Inditexa 2011. godine. Otkako se Inditex 2001. pojavio na berzi, Amancio Ortega je zaradio tri milijarde eura na dividendama koje je uložio u komercijalne nekretnine u velikim europskim i američkim gradovima kroz dvije investicijske kompanije – Pontegadea Inversiones i Partler.

Veliki poduzetnički uspjeh postigao je drživši se dva pravila: „daj potrošačima ono što žele i budi u tome brži od bilo koga drugog“. Ovakav poslovni kredo načinio je od njega vlasnika jedinstvenog prodajnog lanca odjevnih predmeta.

Inače, Ortegu opisuju kao tajnovitog poslovnog čovjeka koji se rijetko pojavljuje u medijima. Navodno je do sada dao samo tri intervjua.

O autoru

Novinar, zamjenik urednika.

Srodni članci