Agrokorove procjene: Sarajevski kiseljak vrijedi 90 miliona, a Ledo 63 miliona eura

Agrokorove procjene: Sarajevski kiseljak vrijedi 90 miliona, a Ledo 63 miliona eura

Agrokor je u petak objavio nove procjene vrijednosti kompanija unutar koncerna prema kojima će se računati naplata i otpis potraživanja. Prema njima vrijednost Sarajevskog kiseljaka je 90,7 miliona eura, a kompanije Ledo Čitluk 63,6 miliona eura.

Konzum d.o.o. Sarajevo prema ovom izračunu vrijedi 20,5 miliona eura.

Ukupna vrijednost Agrokora, uključujući i firme izvan Hrvatske, iznosi oko 2,5 milijardi eura, dok je vrijednost firmi u Hrvatskoj oko dvije milijarde eura.

Procjena je rađena na osnovu izračuna procijenjene operativne dobiti uvećane za prosječni multiplikator za određenu industriju prilikom sličnih kupoprodajnih transakcija te na osnovu poslovnih projekcija u srednjoročnom periodu. Međutim, u tu kalkulaciju nisu uračunate vrijednosti netemeljne imovine, kao i još neki drugi troškovi, tako da ova procjena vrijednosti Agrokora još uvijek nije konačna.

  • U skladu s ovim procjenama, vrijednost Jamnice je 494 miliona eura, Leda 280 miliona eura, Konzuma 209 miliona eura, Belja 276 miliona eura, Zvijezde 78 miliona eura, Vupika 57 miliona, te PIK Vinkovaca 42 miliona eura. Vrijednost Poslovnog sistema Mercator je 878,6 mil eura.

Kako se moglo saznati, u ovim projekcijama je operativna dobit (EBITDA) rađena po konzervativnim kriterijima, što znači da bi u stvari vrijednost firmi na tržištu mogla biti procijenjena naviše.

O autoru

Srodni članci