Agilnost i stabilnost nisu neprijatelji u biznisu

Agilnost i stabilnost nisu neprijatelji u biznisu

Smartphone i struktura kompanije imaju mnogo zajedničkih karakteristika od kojih zavisi kvalitet funkcioniranja.

Borba za agilnost kompanije nikada ne prestaje. Brzina i ekspeditivnost u poslovanju čine Vaše preduzeće prepoznatljivim i pomažu mu da raste i povećava prihode. Međutim, važna je i stabilnost koja će držati strukturu Vašeg preduzeća cjelovitom tokom svih turbulentnih događanja na tržištu.

Mnogi misle kako ove dvije karakteristike, agilnost i stabilnost, isključuju jedna drugu. Ekonomski stručnjaci razmišljaju upravo suprotno: agilnost i stabilnost mogu biti kompatibilni.

Start-upi su, naprimjer, poprilično dinamično organizirane firme koje vremenom, ukoliko dosegnu određenu veličinu, postanu trome i izgube na svojoj poslovnoj fleksibilnosti koja ih je karasila na početku.

S druge strane, velika preduzeća često postaju birokratske mašinerije zbog rigidnih pravila, politika i slojeva upravljanja razvijenih radi što stabilnijeg poslovanja. U konačnici, sve ovo ozbiljno može ugroziti njihovu sposobnost da brzo i ekspeditivno posluju.

Istinski agilne kompanije su ujedno i stabilne (otporne, pouzdane i učinkovite) i dinamične (brze, okretne, prilagodljive), smatraju ekonomski stručnjaci. Preduzeća moraju dizajnirati svoje strukture, upravljanje i procese tako da imaju relativno nepromjenjiv skup temeljnih elemenata ili kičmu. U isto vrijeme, ona također moraju stvoriti labaviji i dinamičniji niz elemenata koji se mogu brzo prilagoditi novim izazovima i mogućnostima u poslovanju i situaciji na tržištu.

Otkrijte koliko je Vaše preduzeće trenutno agilno, odnosno kakve karakteristike opisuju njegovo poslovanje, u testu koji slijedi. Stavite oznaku pored svakog kvadratića koji stoji uz riječ koja opisuje ambijent ili koncept poslovanja Vaše organizacije. Na kraju saberite broj oznaka u svakoj kategoriji da biste saznali kakva je trenutno Vaša kompanija.

MENADZERI

Analiza McKinseyevog Organizational Health Indexa pokazala je da firme koje imaju i brzinu i stabilnost imaju 70 posto šanse da budu rangirane u vodeći kvartal kada je riječ o mjerenju „organizacijskog zdravlja“.

Smartphone kao paradigma

Sposobnost kompanije da bude ujedno i stabilna i dinamična je zapravo bit istinske organizacijske agilnosti. Važnost sinteze ove dvije karakteristike najbolje možemo shvatiti na primjeru jednog proizvoda kojeg milijarde ljudi drži u svojim rukama u trenutku dok čitate ovaj tekst.

Naime, smartphonei su postali sveprisutni upravo zbog dizajna i funkcionalnosti. Hardver i operativni sistem čine stabilne temelje uređaja. No, dinamični dio smartphonea ostavlja neophodan prostor za nove aplikacije koje želite ili trebate dodati, ažurirati ili vremenom izbrisati u skladu s novitetima koji izranjaju u aplikacijskom svijetu svaki dan.

Analogno tome kompanije moraju urediti svoju strukturu tako da sadrži okosnicu sa stabilnim elementima koji će biti dio strategije i vizije poslovanja. Ta kičma kod smartphonea je hardver i operativni sistem. Drugi dio, koji se odnosi na dinamičke sposobnosti firme, podrazumijeva fleksibilne elemente unutar strukture koji će moći odgovoriti na tržišne izazove, nove mogućnosti ili neočekivane prijetnje.

O autoru

Srodni članci