Aktuelno:
Adil Zulfikarpašić – privrednik, publicist, političar i dobročinitelj

Adil Zulfikarpašić – privrednik, publicist, političar i dobročinitelj

“Ja u moj narod, bošnjačku inteligenciju i budućnost moje države imam povjerenje.”  

  Adil Zulfikarpašić

Adil Zulfikarpašić je potomak stare bosanske plemićke porodice – bega Čengića. Rođen je 23. decembra 1921. godine u Foči kao sin dugogodišnjeg gradonačelnika Foče Husein-bega Zulfikarpašića i majke Zahide Zulfikarpašić. Osnovnu školu je završio u Foči, a srednju školu u Sarajevu. Godine 1941. upisuje se na Visoku ekonomsku školu u Beogradu.

U prvoj vladi Republike Bosne i Hercegovine postavljen je za pomoćnika ministra trgovine. Početkom februara 1946. odlazi u Italiju, u Trst, gdje dobiva politički azil. U oktobru 1946. prelazi u Austriju. U Insbruku i Gracu studira političke nauke. Godine 1954. prelazi u Švicarsku.

U novinama hrvatskih iseljenika u Americi objavljuje brojne članke o Bosni. Bio je urednik “Bosanskih pogleda“ od 1960. do 1967. koji izlaze u Beču i Fribourgu. Pisao je i o režimu u Jugoslaviji u stranim novinama – američkom New York Timesu. Nakon upozorenja švicarskih vlasti da se mora prestati baviti politikom, odlučuje po savjetu prijatelja pokrenuti firmu. U periodu od 1965. do 1976. razvija uspješnu aktivnost na poslovnom polju, pa je osnovao firmu u Švicarskoj koja se bavila izvozom, finansijama i zastupništvom.

Otvorivši kompaniju u gradu i kantonu koji ima preko 3.000 finansijskih kompanija i gdje je ogromna konkurencija, rekao je svojim prijateljima:Pa znate, finansije se ne mogu početi u Africi u pustinjama gdje nema uopšte ni banaka ni finansija nego na jednom području, odnosno mora se doći ovdje gdje ljudi znaju šta rade i gdje traže kapital, jer nude razne poslove i gdje se poslovi obrću.“ Vrlo brzo je ovaj posao postigao određene uspjehe, pa su se poslovi kretali oko milijardu dolara godišnje. U tom periodu to poduzeće je zapošljavalo preko stotinjak zaposlenih.

Bošnjacki institut Adil-bega Zulfikarpašica

Početkom 1980-tih zatvara poduzeće, da bi se sasvim posvetio političkom i kulturnom radu za BiH. U junu 1988. Adil Zulfikarpašić osniva Bosniaken Institut u Cirihu, sa statusom zaklade (vakufa) koji je nastao kao plod dugogodišnjeg skupljanja i sistematiziranja historijske, književne, novinsko-publicističke dokumentacije. Postavivši sebi za cilj da ustanovi u slobodnom svijetu jednu kulturnu instituciju za proučavanje prošlosti BiH i da promovira njezine kulture, počinje obogaćivati svoju biblioteku prikupljanjem knjiga i dokumentacije iz domovine i svijeta.

Vratio se u BiH u martu 1990. gdje zajedno sa Alijom Izetbegovićem formira Stranku demokratske akcije, čiji je bio potpredsjednik. U septembru 1990. razilazi se sa SDA i osniva Muslimansku bošnjačku organizaciju. Bio je osnivač, izdavač i vlasnik sedmičnih novina “Bosanski pogledi” u Sarajevu (1991). Inicirao je historijski sporazum između Bošnjaka i Srba u  julu 1991.

Od 1992. do 1994. godine Zulfikarpašić je većinu vremena boravio u Cirihu, putujući povremeno u BiH kao predsjednik Muslimanske bošnjačke organizacije. Pomaže Bošnjacima u izbjeglištvu, dajući im na upotrebu prostorije i svu infrastrukturu u Bošnjačkom institutu u Cirihu.

1991. godine otvorena je podružnica Bošnjačkog instituta u Sarajevu, pa 1998. godine Zulfikarpašić odlučuje da preseli Bošnjački institut iz Ciriha u Sarajevo. U Bošnjački institut u Sarajevu preneseni su svi glavni fondovi Instituta iz Ciriha. Institut u Sarajevu sadrži arhivu dokumenata u vrijednosti od 100 miliona dolara.

Adil-beg je živio sa suprugom Tatjanom u Cirihu, često boraveći u Sarajevu, gdje je i umro nakon kratke i teške bolesti 21. jula 2008. godine.

3206385830_57c9b4a1d8_b

O autoru

Novinar portala

Srodni članci