5,5 milijardi eura godišnje za povećanje odbrambenih kapaciteta Europe

5,5 milijardi eura godišnje za povećanje odbrambenih kapaciteta Europe

Komisija je pokrenula Europski fond za odbranu kako bi se državama članicama pomoglo da učinkovitije troše novac državnih obveznika, smanje udvostručenje rashoda i postignu bolju vrijednost za novac.

Fond, čije je pokretanje u septembru 2016. najavio predsjednik Juncker i koji je u decembru 2016. podržalo Europsko vijeće, koordinirat će, dopuniti i povećati nacionalna ulaganja u istraživanja u području odbrane, razvoj prototipova i nabavu odbrambene opreme i tehnologije.

Potpredsjednik Komisije za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrki Katainen izjavio je: Ljudi su diljem Europe zabrinuti za vlastitu sigurnost i sigurnost svoje djece. Dok sarađujemo s NATO-om, moramo pokazati da samostalno možemo više i bolje. Pokazujemo da riječi provodimo u djela. Fond će djelovati kao katalizator za snažnu europsku obrambenu industriju koja će razvijati vrhunske i potpuno interoperabilne tehnologije i opremu. Države članice i dalje će imati ključnu ulogu, ali od svojega će novca imati više koristi i u konačnici povećati svoj utjecaj.”

Povjerenica Elżbieta Bieńkowska, zadužena za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike, dodala je: „Europa mora postati pružatelj sigurnosti. Fond će podupirati zajednička istraživanja u području obrane i zajednički razvoj obrambenih kapaciteta. On će stoga predstavljati prekretnicu u pogledu strateške autonomije EU-a i konkurentnosti europske obrambene industrije, kojoj pripadaju i mnogi MSP-ovi i poduzeća srednje tržišne kapitalizacije koji su dio europskog opskrbnog lanca obrambene industrije.”

Predviđen je sljedeći plan finansiranja:

Do kraja 2019. osigurat će se ukupno 90 miliona EUR.

500 miliona EUR godišnje nakon 2020. Komisija će u toku 2018. predložiti pokretanje posebnog programa EU-a za istraživanja u području odbrane. Uz procijenjeni godišnji budžet od 500 miliona EUR Europska unija će postati jedan od najvećih ulagača u istraživanja u području odbrane,

Razvoj i nabava: Fond će poticati države članice na saradnju u području zajedničkog razvoja i nabave vojne opreme i tehnologije sufinansiranjem iz budžeta EU-a i pružanjem praktične podrške Komisije. Države članice mogu zajednički ulagati u tehnologiju bespilotnih letjelica ili kupovati helikoptere na veliko radi smanjenja troškova. Uslove mogu ispunjavati samo zajednički projekti, a dio ukupnog budžeta bit će namijenjen projektima koji uključuju prekogranično sudjelovanje MSP-ova. U sklopu sufinansiranja, EU će osigurati:

Ukupno 500 miliona EUR za 2019. i 2020. za poseban program za razvoj obrambene industrije koji je predložen jučer.

Za period nakon 2020. pripremit će se opsežniji program, s procijenjenim godišnjim budžetom od 1 milijarde EUR, kojim će se potaknuti nacionalno finansiranje uz očekivani peterostuki multiplikacijski učinak. Program bi, stoga, mogao dovesti do ulaganja u razvoj odbrambenih kapaciteta u ukupnom iznosu od 5 milijardi EUR godišnje nakon 2020.

 

L.Đ

O autoru

Srodni članci