16.000 naučnika upozorava na opasnosti klimatskih promjena

16.000 naučnika upozorava na opasnosti klimatskih promjena

U pismu naslovljenom “Upozorenje čovječanstvu” veliki broj naučnika iz 184 zemlje navodi sve načine na koje je Zemlja ugrožena.

Brojni istaknuti svjetski naučnici su potpisnici otvorenog pisma “Upozorenje čovječanstvu“, koje je objavljeno u časopisu BioScience. Ovo pismo se nadovezuje na prije 25 godina upućeni apel sličnog sadržaja. Tada je slično upozorenje o štetnosti ljudskih aktivnosti i utjecaju na ekologiju poslalo preko 1.700 naučnika i nobelovaca.

Pisali su tada o temama uništavanja ozonskog omotača, onečišćenju vode, izumiranju života u okeanima, klimatskim promjenama i sličnim zabrinjavajućim pojavama koje bi mogle uništiti ljudsku vrstu.

Danas, četvrt stoljeća nakon prvog upozorenja, situacija se nije promijenila nabolje. U novom pismu se ističe kako je u tom periodu broj stanovnika porastao za 35%, dovodeći dodatno u pitanje održivu budućnost. Osim što se stabilizirala situacija s ozonskim omotačem, gotovo svi drugi pokazatelji o uništavanju Zemlje značajno su se pogoršali.

U POSLJEDNJIH 25 GODINA:

  • broj stanovnika Zemlje je porastao za 35%,
  • količina pitke vode po stanovniku se smanjila za 25%,
  • broj “mrtvih zona” u okeanima je porastao za 75%,
  • 300 miliona rali šumske površine je izgubljeno,
  • porasle su emisije štetnih plinova i globalne temperature,
  • zabilježeno je 10 najtoplijih godina otkad je mjerenja.

Kao najveći problem autori pisma navode nepovratni proces klimatskih promjena te nestajanje brojnih biljnih i životinjskih vrsta. Čovječanstvu, kažu, sada šalju već drugu opomenu, ističu alarmantne trendove, i apeliraju na sve vlade svijeta da učine nešto sada kako bi buduće generacije mogle živjeti na Zemlji.

Kao prioriteti ističu se kontrola broja stanovnika (barem zaustavljanje rasta svjetske populacije), te drastično smanjenje korištenja fosilnih goriva i mesa – čija je proizvodnja jedan od najvećih zagađivača.

Potpisnici ovog uznemirujućeg pisma se nadaju kako će ono potaknuti javnu raspravu diljem svijeta o globalnom okolišu, ekologiji i klimatskim promjenama.

 

O autoru

Srodni članci