11 zemalja s najboljim sistemom obrazovanja na svijetu

11 zemalja s najboljim sistemom obrazovanja na svijetu

Kako predviđa Svjetski inovativni samit za obrazovanje (World Innovation Summit for Education) do 2030. godine obrazovni sistemi u svijetu bi mogli da pretrpe značajne promjene. Predviđa se da će škole postati interaktivna okruženja u kojima će inovacije u tehnologiji i nastavnim programima fundametalno transformisati ulogu nastavnika i izmijeniti sam način učenja.

Ali kakvi su obrazovni sistemi u svijetu u 2018. godini?

Svake godine Svjetski ekonomski forum (World Economic Forum) objavljuje svoj izvještaj, rangirajući države na osnovu svjetske ekonomije.

Države su rangirane prema 12 stubova konkurentnosti, koji uključuju, između ostalog, makroekonomiju, okolinu, infrastrukturu, zdravlje i osnovno obrazovanje.

Na osnovu ovog izvještaja na posljednjem, 137. mjestu, nalazi se Mauritanija, dok je na samom vrhu liste Švicarska.

Ovo su neke od država koje su na samom vrhu po kvalitetu obrazovnog sistema:

11. Norveška
Ova država velikodušno finansira sve nivoe obrazovnog sistema. Javno obrazovanje je besplatno, osim na predškolskom nivou gdje roditelji plaćaju takse. Rashodi za obrazovni sistem, kao procenat od bruto domaćeg proizvoda, jedan su od najvećih u poređenju sa ostali zemljama. Norveška se može u budućnosti osloniti na jake institucije i dobar sistem obrazovanja.

10. Novi Zeland
Škole, univerziteti i institucije ove ostrvske države su svjetski poznati po svojim standardima. Obrazovanje na Novom Zelandu je skoncentrisano na učenike kojima pruža kontinuiranu nastavu i napredak u učenju, tako da znanje stečeno na jednom nivou postavlja temelje za naredne korake.

9. Njemačka
Iako je ova država svjetski poznata po svom obrazovanju i visoko rangiranim univerzitetima, obrazovni sistem u Njemačkoj doživljava kontinuirane promjene i reforme. Među ostalim reformana u posljednjih nekoliko godina desila se i reorganizacija gimnazije, dok je na akadademskom nivou primijenjena Bolonjska deklaracija. Ovo je poduzeto kako bi se globalno povećalo zapošljavanje njemačkih studenata.

8. Kanada
Kvalitet obrazovanja i životnog standarda u Kanadi je među najvišim u svijetu, ali troškovi života i školarine za međunarodne studente su generalno niži nego u drugim zemljama kao što su Sjedninjene Države, ili Velika Britanija. Kao takva, Kanada je često najpoželjniji izbor za studente.

7. Irska
Većina srednjih škola u Irskoj je u privatnom vlasništvu i upravljanju, ali su finanasirane od države. Također, postoje i sveobuhvatne i stručne državne škole. Međutim, nedavni izvještaji pokazuju da je potrošnja Irske na obrazovanje pala za 15 posto tokom finansijske krize, ukazujući na to da bi njen obrazovni sistem mogao opasti u budućnosti.

6. Holandija
Obrazovanje u Holandiji se smatra kao visoko kvalitetno. Prema izvještaju UNICEF-a iz 2013. godine, djeca iz Holandije su najsrećnija na svijetu. Škole ne zadaju puno domaćih zadataka do srednjoškolskog nivoa, dok učenici prijavljuju mali pritisak i stres. Škole su podijeljene između vjerskih i “neutralnih” škola, sa malim brojem privatnih škola.

5. Katar
Katar u velikoj mjeri ulaže u poboljšanje obrazovanja kao dio projekta Vizija 2030 (Vision 2030). Škole koje finansira vlada nude besplatno obrazovanje samo za državljane ove zemlje, dok mnogi strani državljani obično šalju djecu u privatne škole.

4. Sjedinjene Američke Države
U školskoj 2016/17. godini, Sjedinjene Države su bile domaćin preko milion međunarodnih studenata, što je čini najvećom zemljom domaćinom mobilnih studenata širom svijeta. Internacionalni upis studenata je porastao i protekle decenije. Sada postoji dvostruko više međunarodnih studenata u Sjedinjenim Državama nego što ih je bilo osamdesetih godina prošlog vijeka.

3. Finska
Finska već rutinski nadmašuje rangiranje globalnih sistema obrazovanja i poznata je po tome što nema nikakvih ograničavajućih sistema – svi učenici, bez obzira na sposobnost, uče se u istim razredima. Kao rezultat, jaz između najjačih i najslabijih učenika je najmanji na svijetu. Finske škole, također, zadaju relativno mali domaći zadatak i imaju samo jedan obavezni test u 16. godini.

2. Singapur
Singapur se ocjenjuje vrlo visoko u testovima Programa za međunarodne studente (PISA), koji mjere i upoređuju učinak studenata u različitim državama. Međutim, školski sistem ove države je poznat po tome što stavlja učenike pod velikim stresom u ranim godinama.

1. Švicarska
Samo pet posto učenika pohađa privatne škole u Švicarskoj. Lekcije se podučavaju na različitim jezicima u zavisnosti od švicarske regije, a najčešći jezici u njemački, francuski i italijanski. Od srednje škole učenici se razdvajaju zavisno od sposobnosti.

bankar.me

O autoru

Srodni članci