101,4 miliona eura EU sredstava za izgradnju LNG

101,4 miliona eura EU sredstava za izgradnju LNG

U okviru zasjedanja Vijeća Europske unije za promet, telekomunikacije i energetiku u utorak ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić prisustvovao je potpisivanju sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru Instrumenta za povezivanje Europe okviru (CEF) za izgradnju LNG terminala na otoku Krku.

Ugovor je potpisan između Izvršne agencije za inovacije i mreže Europske unije (INEA) i LNG Hrvatska d.o.o.

Europska unija će uložiti 101,4 miliona eura u izgradnju terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) na Krku. Bespovratnim sredstvima će se pokriti dio ukupnih troškova izgradnje terminala, koji se procjenjuju na 383,6 miliona eura.

“Ovo potpisivanje ugovora veliko je priznanje s obzirom na energetsku poziciju Republike Hrvatske i značaj za regiju i Europsku uniju. Ovaj projekt će svakako pridonijeti energetskoj stabilnosti i sigurnosti, kako za RH tako i za EU”, kazao je ministar Ćorić.

Povjerenik za klimatsku i energetsku politiku Miguel Arias Cañete pozdravio je ulaganje istaknuvši: “Potpisanim sporazumom pokazujemo da je energetska unija stvarnost na terenu: izgrađujemo veze koje nedostaju u energetskoj infrastrukturi, ujedinjujemo tržišta i poboljšavamo sigurnost opskrbe. Ovim će se ulaganjem omogućiti opskrba Hrvatske i Mađarske prirodnim plinom, ali i pojačati diverzifikacija izvora energije u srednjoj i jugoistočnoj Europi te dati gospodarski poticaj cijeloj regiji. Ovakvim projektima EU svojim građanima pruža stvarnu dodanu vrijednost”.

Izgradnjom LNG terminala, koji će najprije funkcionisati kao plutajući terminal za LNG i jedinica za uplinjavanje godišnjeg kapaciteta od najmanje dvije milijarde prostornih metara, povećat će se sigurnost snabdijevanja plinom u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

LNG terminal će ujedno poboljšati konkurentnost u regiji te, kao prioritetan projekat u okviru inicijative za plinsku povezanost srednje i jugoistočne Europe, omogućiti djelotvorniju integraciju ključnih infrastrukturnih projekata.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci