10 zanimljivih činjenica o Androidu

10 zanimljivih činjenica o Androidu

Kao i svaka velika kompanija, veliki projekat ili velika ideja tako niti Android nije lišen burne historije i raznih zanimljivosti koje ga okružuju od samih početaka.

Android je u “komercijalnom” obliku s nama gotovo deset godina, dok je sama ideja formirana još 2003. godine. U tako velikom vremenskom periodu ovaj OS je prošao mnogo toga, stoga pogledajmo kojih je to deset zanimljivih činjenica o Androidu vrijedno spomenuti.

1. Androidu se predviđala propast

Android danas ima zastupljenost od preko 80%, ali, kada je tek predstavljen, mnogi su mislili da ideja neće zaživjeti. U to vrijeme iOS je tek “prohodao”, a tržištem su još uvijek dominirali Blackberry i Nokija, bar kada su u pitanju bili “pametni” telefoni. Prvi komercijalni Android mobitel iz 2008. HTC Dream (T-Mobile G1) proglašen je jednim od najgorih uređaja godine od Wired magazina. Samo predstavljanje ovog mobitela bilo je dugačko i zbunjujuće pa je veliki broj napustio konferenciju i prije njezinog završetka, a prodajni rezultati nakon toga su bili podjednako loši.

2. Apple je uveliko utjecao na formiranje Androida

Htjeli mi to priznati ili ne, iPhone i iOS su itekako utjecali na razvoj Androida. Prvi prototip Android uređaja je izgledao kao Blackberry i zvao se “Sooner”. Imao je fizičku tipkovnicu i nije bilo ekrana na dodir. No, sve se promijenilo predstavljanjem iPhonea koji je za ono vrijeme imao čudnu konfiguraciju. Fizička tipkovnica je izostajala, ekran je bio ogroman, a korisnički interfejs je predstavljao pravu revoluciju. Google je zatim promijenio strategiju i predstavio ranije spomenuti HTC Dream umjesto prvobitnog prototipa kako je bilo planirano.

3. Google nije stvorio Android

Google nije začetnik ideje Androida. Umjesto toga, Android je započeo kao start-up Andyja Rubina, koji je 2003. osnovao Android Inc, kompaniju s ciljem razvoja nove mobilne platforme. Nakon dvije godine, Google je kupio Android Inc. za neotkrivenu svotu (nagađa se da je riječ o 50 miliona dolara) i zaposlio Rubina zajedno s nekoliko drugih programera u augustu 2005. Nakon još dvije godine predstavljen je Android 1.0 Alpha koji je u konačnici završio na T-Mobile G1.

4. Rubin je Android najprije ponudio Samsungu

Andy Rubin i još nekoliko njegovih saradnika suotputovali  ravno do Seoula kako bi predstavili ideju Samsungu. Okruženi s 20 visokopozicinoniranih ljudi jednog od najvećih proizvođača mobilnih telefona, Rubin i ekipa su predstavili Android kao budućnost mobilne telefonije, no umjesto pljeska ostali su – ismijani. Nekoliko sedmica nakon toga Rubin je ideju predstavio Googleu, a sve ostalo je historija. Samsung se zbog ovoga vjerovatno još i danas kaje.

5. Trgovina Play ima najviše aplikacija na svijetu

Prošle godine Trgovina Play je proglašena najvećim app marketom. Korisnicima Androida je po prvi put bio dostupan veći broj aplikacija nego što su ga imali korisnici iPhonea, tačnije, Trgovina Play brojila je čak 1,6 miliona aplikacija, oko 100.000 više od Appleove trgovine. Ove godine broj aplikacija se još više povećao, stoga Trgovina Play i dalje ostaje vodeći app market.

6. Irina Blok je dizajnirala zelenu Android maskotu

Službena maskota Androida zapravo nema ime, no zato ima tvorca. Irina Blok je poznata dizajnerica i umjetnica iz SAD-a čiji se portfolio može pohvaliti i zelenim Android robotom koji je upravo njezina umotvorina. Ova dizajnerica je, osim za Google, radila i za ostale velike tech kompanije kao što su Yahoo i Adobe te dizajnirala korisničke interfejse za poznate aplikacije.

7. Apple je u početku bio prijateljski nastrojen prema Googleu/Androidu

Apple i Google u početku nisu bili rivali. Štoviše, usko su sarađivali, a suosnivač Googlea Eric Schmidt je čak bio i član Upravnog odbora Applea od 2006. do 2009. No, nakon što je Google počeo raditi na Androidu, a potom i na Chrome OS-u i Chrome pretraživaču, postalo je jasno da sve više ulaze u tržište na kojem se nalazi i Apple, da bi na kraju u mnogim segmentima postali i konkurencija. Iako se Steve Jobs u početku divio Googleu i onome što su Page, Brin i Schmidt učinili, neposredno prije smrti im je objavio “rat”.

8. Android je izvorno bio zamišljen kao OS za digitalne kamere, a ne mobitele

Čudno ali istinito, no Android se primarno nije uopće trebao nalaziti na mobitelima. U vrijeme kada je započet njegov razvoj, na tržištu se nalazilo praktički stotine različitih mobilnih platformi, a mobilni development je bio rezerviran za velike kompanije. U to vrijeme kada su operateri još uvijek diktirali pravila igre, Andy Rubin je radio na mobilnoj platformi namijenjenoj pametnim digitalnim fotoaparatima i kamerama, no ubrzo je shvatio potencijal i prilagodio Android mobitelima.

9. Scott Horn iz Microsofta je izjavio kako “Android ne predstavlja prijetnju”

U vrijeme kada je Android tek predstavljen javnosti, svi veliki igrači su potcijenili ovaj OS i gotovo s podsmijehom komentirali nešto što će jednoga dana ozbiljno ugroziti njihove tržišne udjele. Nokia, Microsoft i Symbian 2007. su jasno dali do znanja da Android ne vide kao prijetnju, a Scott Horn je izjavio kako Google pokušava izvesti nešto što Microsoft radi posljednjih pet godina.

10. Prve dvije verzije Androida nisu se zvale po slatkišima

Android verzije uz brojčanu oznaku nose i ime deserta ili slatkog jela koje prati abecedni red. Android 6 je tako poznatiji i kao Marshmallow (sljezov kolačić). No, prve dvije verzije Androida su bile drugačije imenovane. Tačnije, zvale su se 1.0 Alfa i 1.1 Beta. Tek je u aprilu 2009. predstavljena nova verzija Androida 1.5 koja je bila nazvana Cupcake.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci